Historie

Schaakvereniging Warmenhuizen’76 is zoals het getal al aangeeft, opgericht in 1976.

Herman Francke, Aad Sonneveld, Koos van der Zwet en Peter Wardenaar waren de oprichters, in eerste instantie van de Dam en Schaakclub Warmenhuizen’76. Na een goed begin waren er bij de aanvang van het nieuwe seizoen in september nog 8 leden over. Toen gaf Koos van der Zwet een simultaan tegen drie leden, hij won alle drie wedstrijden. In de krant stond toen: “Sterke van der Zwet won een grote simultaan van alle leden in een bomvol Dorpshuis”. Daarna stroomden er weer leden toe.

In 1979 zijn nieuwe statuten gemaakt en is de naam geworden Schaakvereniging Warmenhuizen’76.

Omdat Warmenhuizen werd opgenomen in de gemeente Harenkarspel is in 2008 besloten om de naam te wijzigen in Harenkarspel’76. In 2013 ging de gemeente Harenkarspel op in de gemeente Schagen en werd daarom besloten de “oude” naam te herstellen en werd het weer schaakvereniging Warmenhuizen’76.

De meest prominente schaker die ooit onze schaakvereniging bezocht, was wereldkampioen Max Euwe, als simultaangever.


40 jaar Warmenhuizen’76

Op 1 maart 2016 bestond de vereniging al weer 40 jaar! Dat hebben we gevierd door op 11 maart met alle seniorenleden doorgeefschaak en koppelschaak te spelen. Aan de jeugdleden werd ook gedacht; zij kregen allen een verzilverd schaakstuk als sleutelhanger.
Ook tijdens ons snelschaaktoernooi in november 2016 hebben we aandacht besteedt aan het jubileum. Burgemeester Marjan van Kampen heeft destijds de eerste zet gedaan.